Fem sätt att visa din hund att du tycker om honom

När det gäller att visa kärlek har vi människor en rad gester. Hålla händer, kyssa och kramas – alla erkända uttryck av kärlek i olika kulturer runt om i världen.

Men till din fyrbenta följeslagare, vad betyder exakt sådana mänskliga gester?

Hålla händer – medan tanken att gå hand i hand med din hund inte skulle fungera, är hundpawing ett vanligt beteende och är helt enkelt din hunds sätt att kommunicera att han vill ha din uppmärksamhet.

Pussas – att slicka ditt ansikte eller din mun kan verka som kärlek, men dessa upplevda kärlekslickar är egentligen ett försök att pacifiera dig och sig själva, och är mer av en underdanig gest, ett sätt att säga, “Jag gillar dig, Du kan vara min vän”.

Kramar – en ny studie visade att hundar känner sig obekväma när vi kramar dem, motsatsen till våra avsikter. Istället för att visa ett nära samband, är kramande restriktiv och orsakar viss stress eftersom det får hunden att känna sig fångad.

Så hur visar du din hund hur mycket du älskar honom på ett sätt som han kommer att förstå?

Tala försiktigt och stryker honom försiktigt medan du håller ögonkontakt – när en valp slickas av sin mamma upplever den en frisättning av oxytocin som förstärker bindningen mellan valp och mor. Samma hormon frigörs när du talar mjukt och stryker din hund försiktigt samtidigt som ögonkontakt upprätthålls. Därmed stärker du ditt band till din hund.
 

Var uttrycksfull – hundar tittar på sina ägare och ju mer ansiktsuttryck du visar när du hälsar på din hund, desto mer älskad känner han sig. Höj gärna dina ögonbryn och hunden känner dig väldigt speciell. Betydelsen av detta är att den högra sidan av hundens hjärna kontrollerar den vänstra sidan av ansiktet som är kopplad till känslor och vänster sida av hundens hjärna kontrollerar den högra sidan av ansiktet som är knutet till analytiska beteenden.
 

Kramar på hundvis – valpar lutar ofta sig på sina mammor som en uppvisning av kärlek. Har du någonsin fått din hund att trycka på kroppen mot dig eller luta sig på dig? Det här är hans sätt att ge dig en kram. Krama honom tillbaka, luta dig på honom och du kommer att visa din hund att du älskar honom.
 

Den ultimata föreställningen om kärlek – låt din hund sova med dig när han vill, och han kommer att anser att han är en del av er familj.
(Om du har en “ingen hundar på sängen” -policy, kan hunden sova på soffan eller golvet brevid dig för att visa din kärlek).

Var dig själv – du kanske inte alltid vet vad din hund känner eller tänker, men din hund har inga problem att läsa dina känslor och han vet hur mycket du älskar honom genom tonen på di röst, ditt kroppsspråk och dina handlingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *