6 hundtips inför sommaren

sommar och hund

Sommaren står för dörren och det är semester och extra tid för lek och umgänge med din hund! Kanske ska du campa i sommar, resa med din hund eller vara i sommarstugan. Vad du än ska göra med din hund så finns det några grundläggande saker att tänka på.

1. Lämna aldrig din hund ensam i en somrig bil. Hunden kan lätt bli överhettad och de kan inte svettas på samma sätt som människor. Även om det är tidigt på morgonen och molnigt och inte mer än 20 grader, blir det snabbt varmt i bilen för din pälskling.

2. Spara långpromenaden, löp- eller cykelturen till morgonen eller senare på kvällen då det är svalare ute. Hundar vill och behöver röra på sig, men när det är varmt är det bäst om de får ta det lugnt.

3. Det är mycket viktigt att dricka. Hundar blir lätt uttorkade om det det är varmt och solen står på. Ett smart knep för att se om hunden fått i sig tillräckligt med vätska är att ta tag i skinnet på hundens huvud och lyfta lite grann så det bildas ett veck, och sedan släppa. Skinnet ska släta ut sig inom ett par sekunder. Tar det längre tid kan hunden ha vätskebrist. Lägg gärna några isbitar i vattenskålen, så blir vattnet ännu kallare eller låt hunden “äta” isbiten.

Det finns även praktiska vattenflaskor med skål som du kan fylla upp med vatten och ta med dig. Även ett kylhalsband hjälper din hund att hålla sig sval i sommarvärmen. Kylhalsbandet behöver inte blötas och har en svalkande gel inuti som aktiveras vid tryck.

4. Fästingar är inte hundens bästa vän! Känn dagligen igenom pälsen under fästingsäsongen. En fästingpenna är bra att ha med sig. Har hunden haft en fästing, håll koll på hundens allmäntillstånd.

5. Vill hunden bada? Klart den ska göra det. Du hittar enkelt ständer på internet där hundar kan bada. En annan möjlighet är att skaffa en pool som hunden kan bada i.

6. Skaffa en kyldyna som din hund kan ligga och svalka sig på. Den är lätt att ta med och kan användas hemma, i bilen, i hundburen, i båten och på jobbet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *