Ta hand om hundens tänder – borsta!

Ett vanligt problem idag är dåliga tänder hos våra hundar. Generellt behöver vi bli bättre på att borsta hundens tänder.
– Som hundägare ska du absolut lägga tid på att borsta hundens tänder, säger veterinären Lena Myrenius.
Lena är legitimerad veterinär med specialistkompetens inom sjukdomar hos hund och katt. Hon arbetar som ansvarig för tandkliniken på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg.
– Jag jobbar mycket med tänder och det är tyvärr vanligt att hundarna har problem, berättar hon. Tandsten, inflammation i tandköttet och tandlossning är de vanligaste problemen.
– Tandlossningen är generellt sett det stora bekymret. De flesta hundar skulle behöva borsta tänderna en gång varje dag för att slippa problem, borstning är det som har mest effektiv effekt på munhälsan.

Börja på valpen
När du får din valp, vänj den direkt vid att borsta tänderna. Även äldre hudar mår bra av att du börjar borsta deras tänder mer regelbundet. Generellt sett så har små raser oftast mer tandproblem eftersom de har trängre munnar.

Tuggben kan hjälpa

– Oftast är det så att individen har anlag för tandsten. Det är lätt att se om din hund har tandsten, då det blir en tydlig brun rand på tanden, säger Lena Myrenius.
Du borstar hundens tänder med en vanlig liten och mjuk tandborste. Vill du kan du använda en fingertuta eller kompress av gasbinda istället.
– Det finns tandkrämer för katt och hund, men det går också att enbart använda ljummet vatten. Det är rörelsen som är viktig, förklarar Lena.
Förutom tänderna ska du även gnugga försiktigt på tandköttet, därför kan det vara bra att börja med att använda fingret för att få känsla för det.
Det finns också särskilda tuggben som bidrar till förbättring, men det är inte säkert att hunden tuggar jämnt över hela tandraden.
– Har du en hund du inte får röra i munnen så kan tuggben vara ett alternativ, men du bör försöka komplettera med borstning.

Veterinären tipsar: Så tar du hand om hundens tänder
– Om du inte är van vid att titta i hundens mun kan du börja med att titta tillsammans med din veterinär i samband med vaccination eller annat besök.
– Börja titta på tänderna redan när hunden är valp så att både du och din hund vänjer er vid rutinen.
– Du behöver inte börja med en tandborste, utan starta med en fingertuta eller kompress på fingret som första övning. Fingret är mer följsamt än en tandborste.
– Utsidan är mest utsatt för tandsten, inte tuggytor och insida, därför ska du vara noggrannast på utsidan.
– Blir hunden besvärad av tandkräm använd bara ljummet vatten.
– Undvik gärna leksaker med mycket friktion som kan slipa ner emaljen på tanden. En tennisboll känns nästan som sandpapper när den blir lite fuktig om du testar att gnugga den mot din hand och hunden kan faktiskt gnaga ner tänderna ända till pulpan. Låt hunden leka med bollar, men låt den inte ligga och tugga på dem någon längre stund. Köp gärna bollar med mindre friktion.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler tips som denna, inspirerande artiklar, rabatter och produkttips.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

* indicates required
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *